15. julij 2013

SLAMNATA HIŠA OD ZAČETKA

Čeprav se marsikomu zdi ideja o hiši iz slamnatih bal čisto nora, je vse že dodobra premišljeno in preizkušeno in sicer v Nemčiji pa Avstriji (to je argument, ki pri Slovencih navadno zelo zaleže:). Nama je ugajala knjiga profesorja Minkeja iz univerze Kassel - nemško natančno in z detajli bogato branje. Druga knjiga je pa bolj za dušo in bralca opominja, da ni treba, da je vse tako kot mislimo, da mora biti.

 Izgleda v redu, ne?


In tole je maketa naše hiše - zidamo gradove v oblakih. Na prvi oblečena (naša bo sicer z opečnato rdečo streho), na drugi slečena do konstrukcije.


Takle je pa tloris, zgoraj in v mansardi. Hiša je z dnevnim prostorom in steklenimi površinami obrnjena točno proti jugu, tako da bomo nekoliko solarno pasivni kot se reče. Tlorisna površina hiše je 105 m2.


 Betonska dela.


Les smo posekali pozimi, oziroma natančneje, zgodaj spomladi, ko je iz tiste mrzle dolinice vendar že pobralo toliko snega, da se je dalo s traktorjem v hosto.


Na parceli sva les še obelila in našpenglala. Najine sosede se niso dale nič motit.



Nato se je začela pod rokami spretnih Sidika in Petra postavljati konstrukcija. Takoj ko se je postavila pokonci, smo sprobali tudi razglede.


Reciklaža razmeroma novega dimnika iz stare hiše.


Bolj ali manj končana konstrukcija. Zdaj je treba naročiti opaž, razne folije in seveda streho, da nas ne bo zalivalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar