30. julij 2013

VAŠKI ŠKRAT IN MAROVŠKA ZIJALKA

Včasih se s fantoma odpravimo na začetek vasi pozdravit škrata, ki čepi na skalci ob cesti in malo skrit med grmovjem kadi svojo pipico. Do nedavnega je bila za grmovjem skrita tudi skalna polica, vhod v vaško jamo, ki se ji reče Marovška Zijalka in v kateri je bilo med izkopavanjem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja najdeno kameno orodje ledenodobnega lovca iz srednjega paleolitika. Stara jama torej, o kateri po vasi krožijo nekatere zanimive pripovedi, med drugim ta, da se pride po rovu iz jame vse do kleti naše stare hiše. Vaški svetnik in obenem lastnik zemljišča, na katerem se nahaja vhod v jamo, je pred dnevi poskrbel za to, da se je pristop do police očistil in razširil, tako da se je zdaj mogoče povzpeti nanjo in pokukati v rov, ki pa se po nekaj metrih prehodnosti zaenkrat na žalost konča. Nam se je raziskovanje vseeno zdelo na moč razburljivo in bomo z veseljem še naprej prihajali k škratu in k jami.








2 komentarja:

  1. Bravo Maja.

    S škratom sva prijatelja, ker ga v luknji večkrat obiščem. Prosil me je, da Vam povem, da v vašo klet ne bo hodil, ker je že pred tisočletji tam opustil vhod in ga zazidal, malo pa mu je pomagala tudi voda, ki je nanosila v rov do vaše kleti kamenje in zemljo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Brane! Ja, rov je na žalost zasut, ampak da imamo v vasi škrata, je pa tudi nekaj vredno, ane? Prav lepo ga pozdravite še v našem imenu in pridite kaj k nam na obisk!

      Izbriši